25 april 2011

Roma, dag II

Fulle av energi etter at Mamma fikk tak i brød til oss på en restaurant i går, kasta vi oss ut i turistløypa med spisse albuer. Og godt var det, for vi hadde ikke egentlig fått med oss at det var Italias nasjonaldag i tillegg til andre påskedag (påskedagen hadde vi fått med oss, altså), så vi fikk jo virkelig prøvd ut trengseltoleransen på t-banen. Utrolig hvor mange som får plass om en bare fyller alle tomrom med folk. På Spagna skulle alle ut, så da gikk vi ut der vi også. Vi var ikke de første som hadde fått den ideen, men vi var tålmodige, og da fikk vi tatt et par bilder av Vittorio Emmanuele-monumentet som forøvrig har gått langt over grensa for hva alminnelig beskjedenhet tilsier:
Fra Roma
Hvit marmor i store mengder, kunne sikkert fått plass til operaen i Bjørvika inni. Svære greier. Det er umulig å se, men det er faktisk mulig at'n Silvio sjøl er med på dette bildet, vi så'n vi, sjøl om han ikke rager så høyt over bakken akkurat.

Men, vi skulle jo se på ruiner, vi, da. Sjøl om Mamma erklærte høyt og tydelig før avreise at hun hadde sett nok "kjerker og ruiner". Pipa fikk en litt annen lyd da vi kom til Forum Romanum og så de enorme søylene som bare står der, midt i byen. Og Colosseum, da. Jeg hadde blitt litt advart på forhånd om at Colosseum er litt nedtur, men jeg må si meg uenig. Noe så grandiost og kolossalt og flott og gammalt og bare helt utrolig digert! Mamma og jeg måtte bare sette oss ned og spise litt mens vi glante, vi fikk liksom ikke nok. Seinere fikk vi vite at alle hullene i bygget skyldes at stein har blitt tatt ut for å bygge andre byggverk, som blant annet Peterskjerka, men dere kan tro vi lurte fælt.

Fra Roma
Det er nesten litt frekt, men denne triumfbuen (Titus'?) som står ved siden av blir litt liten og nesten litt fislete i forhold, og det er virkelig ikke særlig fortjent, den er jo praktfull!
Fra Roma
Deretter gikk vi forbi Palatinerhøyden, vurderte å gå inn, fikk klaus bare av å se køen, og labba videre til Cirkus Maximus. Ikke så imponerende egentlig, men så er det noe litt imponerende likevel ved at denne kjempestore, nå nesten tomme plassen bare får lov til å være der. I en storby som Roma skulle en vel tro at det ville være et enormt press for å få bygge noe der, men hele Cirkus Maximus får altså lov til å bare være. Nå brukes den jo til konserter og slikt, da, så helt tomt er det jo ikke. Da vi var der for eksempel skulle gamlepaven (Johannes Paul II, dere vet) saligkåres dagen etter at vi skulle hjem igjen, så da dreiv de og rigga til med scene og storskjermer og slikt der.

Ingen kommentarer: