21 mars 2008

Spis geitemat!

Hvor mange ganger har du ikke forbannet grunneiere som ikke har tynnet ut småskogen sånn at det går an å kjøre på ski der? Hvor mange ganger har du ikke fått småkvist i trynet fordi småbjørka gror som gresset bak do?

En av årsakene til at skogen gror er at det ikke lenger er vanlig med å beitedyr som gomler i seg småbuskaset før det kommer i ansiktshøyde for en lett sammenkrøket skiløper. I gamle dager åt sauer, geiter og kuer i seg smårasket, slik at bare et passende antall trær ble stående igjen. Omtrent nok av dem til å holde på løssnøen, faktisk, ikke nok til å gjøre nedfarten full av kvist.

Jeg oppfordrer herved alle med ski eller brett på beina, sans for skogsskjøring og en ikke-vegetarisk livsstil til å gjøre en innsats - spis geit! Ok, sauer gjør en hederlig innsats de også, men de trillrunde ullballene kommer ikke til overalt - det gjør geiter. Geiter eter dessuten alt, så samtidig bør en vel kanskje advares mot å slippe fra seg hansker, luer, bensinbrennere og annet som kan falle i smak. Kuer funker ikke. Ikke nok med at de er kresne i matveien, de bruker dessuten opp CO2-kvoten til en norsk småby, og vi vil ikke at kupromp skal forkorte vinteren ytterligere, vil vi vel?

Nei, det er geiter og sauer vi vil ha til å gjøre jobben, og det er her vi alle kan gjøre en innsats! Ved å spise geite- og saueprodukter er du med på å støtte en næring som på lang sikt vil komme oss skikjørere tilgode: sauer og geiter beiter gjør skogsliene om fra småbjørkhelvete til paradis på jord for alle med ski og brett på beina. Ved å støtte næringen vil flere bønder kunne holde sauer og geiter, og dermed vil skogsliene holde seg åpnere for oss!

Spis geit i dag!

Ingen kommentarer: