22 mars 2010

Sankt Petersburg

Jokke og jeg var i St. Petersburg i helga, og vi kan herved skrive under på at at to og en halv dag i denne byen, som uklokelig nok er grunnlagt på ei myr, men til gjengjeld midt under barokken med alt det medfører av pomp og prakt, er for lite. Altfor lite.

Nå skal det sies at om en lar være å bruke en hel dag på å gifte seg og ta bryllupsbilder utover hele byen, i god sovjetisk stil, så vil en få adskillig bedre tid til å tråle byens mange severdigheter. Men, vi hadde heldigvis en dyktig alt-i-ett guide og fotograf, så vi fikk da vite ett og annet om kulissene også.

Først ut er selvsagt vinterpalasset. I tillegg til at det selvsagt er så overdådig som man fikk palass i de dager, så er kanskje det mest overraskende med dette bygget at sterkt sjøgrønt, hvitt og gull funker så bra som det gjør. Ellers er det nå i dag kunstmuseum og stappa fullt av bilder av madonna med sneip, både av Rafaël og av da Vinci og et utall andre.
Isak-katedralen er en av verdens fire høyeste katedraler i følge guiden Anya, og jeg har sett tre av dem: St. Paul i London (check!), Maria-katedralen i Firenze (check!), Isak-katedralen (check!) og så får jeg se å få med meg denne Peterskjerka i Roma også, har hørt mye pent om den. Under er lykkelig par foran nevnte katedral, tatt mellom Peter den store-monumentet (ett av mange!) og for spesielt interesserte kan det nevnes at hotel Astoria nå ligger rett til høyre for katedralen men utenfor bildekanten. Isak-katedralen er forøvrig den tredje av tre kirker til ære for St. Isak bygget i St. Petersburg. Den første blei for liten, den andre sank i myra (tenk Pisa) og den tredje ser dere her. Peter den store bygget kirken(e) til ære for akkurat St. Isak fordi han selv var født på den dagen som den ortodokse kirke feirer St. Isak. Trenger vel ikke nå å minne om at Peter var en absolutistisk hersker som benyttet seg av enhver mulighet til å knytte seg opp mot det som i den tiden var kjent som guddommelig rett til å herske, gjør jeg vel?

I løpet av sovjetperioden var jo kirker og religion et ikke-tema i Russland, og siden nygifte ikke dermed fikk de typiske kirketrappbildene oppsto en tradisjon med å reise rundt i byen og ta bilder av seg selv foran motiver som betydde noe for staten. Denne tradisjonen lever i beste velgående i dag, og med russisk fotograf var det et utall av obligatoriske bilder som måtte tas. Under her ses lykkelig par med kuppelen til Isak-katedralen bak, denne gangen på obligatorisk poseringssted på andre sida av elva:
Krysseren Aurora avfyrte bokstavelig talt startskuddet for den russiske revolusjon, og dermed tas bilder av lykkelige par foran krysseren Aurora. I denne anledning har jeg spart dere for det lykkelige paret, og gir dere herved Aurora, veteran fra blant annet den russo-japanske krig.
For de av dere som nå synes det blei mange lykkelig-par-bilder, så må jeg få minne om at dette egentlig er helt utrolig: vanligvis er det umulig å få et pent bilde av Jokke, han insisterer som oftest på å spise på bilder, og det gir som kjent ikke så flatterende bilder. Etter fire timer var de imidlertid litt stive i maska både hun og han, men de løste opp med litt snøballkrig... ...og lett trakassering...
Sist, men ikke minst må jeg ta med et bilde av Blodskirken, bygget der Aleksander II ble myrdet, derav navnet. Kirken ble forresten brukt som lager under sovjettiden. Ikke like festlig historie som Kazan-katedralen som i samme periode var et museum over ateisme (!), eller den lutherske kirken som fungerte som svømmebasseng. Og så er det noen som funderer over at man i dag bruker ordet "flerbrukshall" for "idrettshall"?

4 kommentarer:

Guy sa...

Først og fremst gratulerer igjen med giftemål! Veldig glad på deres vegne.
Utrolig stilige bilder dere har! Med deg i hvitt (flott antrekk) og Jokke i sort, så ble det ganske tøfft.
Jeg var der i 1993 med klassen min fra Memphis, så disse bildene bringer tilbake mange gode minner.
Håper vi ses snart!
Klem :)

Marita sa...

Gratulerer med giftemål! Og utrolig stilige bilder, så ut som det var hentet fra en film:) Kule sko forresten! Kan de gå i kategorien lektorsko? Ha en velfortjent påskeferie!

Bent Olav Olsen sa...

Gratulerer!!!!

Ellen sa...

Takk, takk!

Marita: eg trur ikkje ein kan kalle dei lektorsko, men fine er dei, og det er heller noko feil med kleskoden i lektorjobben enn med skoa, det er i alle fall visst!